20100514

robot. kalaulah ada..

baru habis episod 7 drama zettai kareshi/absoute boyfriend
aku baru je beli dvd dye semalam.
malas oh nak tunggu dwnload.
OML pon x habis lagi. menguji kesabaran sungguh

bukan aku nak cerita pasal drama ini. tapi nak cerita cream puff yang heroin dye buat dalam cerita ini
sumpah meleleh kot tengok
aku teringat kat cream puff yang amira selalu bawak.
sedappnyaa. susah kot nak cari.
kalau kau tau mana2 kedai area kajang 0 putrajaya ada jual creme puff silalah jangan malu2 kambeng nak bagitau aku.
mengidam kot.haha




sedapnya! ^__^

18 comments:

mahira oya said...

nak cream puff...

adobemujahidcs3 said...

ak bole buat kan....huhuhuhuh

khaliesah said...

mahira;huk2.blnjala.hehe


aiman;leh gak sblom ko msk en.huhu

nawal said...

hoi!! gile sedap laa!! ni mmbuatkan nafsu makan aku menggelojak..

aah! ingt gi mira slalu bwk dulu!! best kot!

khaliesah said...

tau x pe!!
mira.. silalah bukak blog aku.
smuge dye bermurah hati nak post cream puff kat kte.hehe

zida said...

dalam dia isik apa? heeh macam x pena makan.

khaliesah said...

isi dye krim.tp xtau krim ape.
sedap oh.huhu
zida belikan...hehe

SiLvEr_uMie said...

sblm bln pose baek ko delete post ni.hahaha

ASaDa RyutaRo said...

sedap gilerrr!! rupa nampak cam sedap la.. cheese ke isi kat dalam benda ni?

sarah iman said...

CREAMPUFFFFFFFFFFFFFFFF !

argh mira dulu baik bawakkan untuk aku dan kita semua !!!!

sedap siottt

arghhh rinduuuu

khaliesah said...

umie;agak ar.tak pose pon tertlan2 airliur.kalo pose.komputer ni aku makan plak karang,huhu

asada;cream.taktaula cream ape.hehe
mmg sdp~ ikot org yg buatla,huk2

sari;tau xpeeee...maknusia2 yg dok shah alam silalah belikan kami yg duduk kajang cream puff...huhuhu

kama comot said...

eh menggodanya. tiba2 lapar la huhu

khaliesah said...

haha. jum2 pegi makan~

Lil' Caliph said...

ala ko makan je kaya ball ade jual blambak2 kat tanah melayu ganti cream puff jepon. haha

khaliesah said...

eh ni bkn cream puff jeponla.
kat mesia mmg ade oh.
sedapp~~

jane said...

kuih ni yg manis2 tu kan?
huhuhuhu

tk suke manis2 sgt kite..heee


p/s; cter yg akak beli ni korea ke japan???yg dlm pic ni mcm japan

hoho

khaliesah said...

haah.manis.huhu
cte jepon :)

Raz said...

huu, kat LARIZ ade jual la pagi2..
ngee~ aku slalu je beli kat LARIZ tuh..ermm, yg isi dlm tu Custard Cream lah..^__^ senang2, ko buat sndr je..

Bahan-Bahan:
Bahan Pastry:
330 gm air
190 gm mentega
secubit garam
240 gm tepung gandum
9 biji telur

Custard Cream:
55 gm custard powder
2 biji telur
1 tin susu cair - dibahagikan dua
225 ml air
160 gm gula
½ sudu makan mentega
sedikit esen vanilla

Cara:
Cara-cara untuk membuat pastry:
1 tin pembakar kuih dialas dasarnya dengan kertas alas kuih.
Tuangkan air, mentega dan garam kedalam mangkuk dan jerangkan diatas dapur hingga mendidih.
Apabila sudah mendidih, tuangkan tepung kedalam dan kacau dengan segera.
Masak hingga adunan menjadi satu 'dough' yg besar dan tak melekat ditepi periuk. Turunkan dari dapur dan salinkan ini kedalam mangkuk pemukul dan biarkan adunan sejuk sebentar.
Sesudah itu, pukul adunan sambil menuangkan telur sedikit demi sedikit hingga habis. (sehingga boleh jatuh dari sudu).
Masukkan adunan kedalam piping bag dan dgn menggunakan nozzle bintang, terapkan bulatan kecil-kecil.
Bakar diketuhar selama 25 min dgn suhu 200 darjah.
Bila sejuk, belahkan dua (tapi jangan putus) dan isikan dengan custard cream.

Cara-cara untuk membuat custard cream:

Bancuh custard powder dengan telur dan setengah tin susu cair.
Tapis dan ketepikan.
Air, setengah tin lagi susu cair dan gula dimasak diatas dapur hingga hampir mendidih.
Kemudian kecilkan api dan masukkan bancuhan telur dan custard powder tadi. Kacau adunan ini senantiasa hingga adunan agak pekat.
Apabila sudah pekat, masukkan mentega dan esen vanilla.
Sejukkan krim ini sebelum diisikan kedalam pastry tadi.

haha..selamat mencuba